Malört är en kvinnodriven tatueringsstudio i hjärtat av Malmö, och har ambitionen att erbjuda konstnärlig tatuering i en öppen och välkomnande atmosfär. Du som kund har möjlighet att välja bland ett varierat utbud av stilar från de huserande yrkeskvinnorna och deras gäster.

Skötselråd

Tänk på att tvätta händerna noga innan du rör vid din oläkta tatuering och låt absolut ingen annan röra den innan den är helt läkt.

Om du fått ett reguljärt plastförband gäller följande:

Behåll förbandet på minst ett par timmar, men gärna fram till läggdags eller till dess du stiger upp. Dock max 24 timmar. Att ta av det i duschen brukar vara det bekvämaste alternativet då det lätt samlas en del sårvätska och färgrester under plasten.

Om du fått tegaderm/tatuderm (aka “framtidsplast”) som förband gäller följande:

Om placeringen tillåter det, försök sätta tryck på förbandet, t ex med en avklippt ren strumpa. Detta för att hindra sårvätska att sippra ut och lägga sig mellan huden och förbandet. Om placeringen inte tillåter det är det inte hela världen.

Behåll förbandet på minst ett par timmar. Om det samlas en massa sårvätska under plasten går det utmärkt att ta bort det tidigare, men du kan behålla tegadermförbandet på i upp till 72 timmar om du vill. Tegaderm andas, släpper inte in bakterier och smuts och går utmärkt att duscha med.

När du avlägsnar tegadermförbandet bör du inte dra det rakt ut från kroppen, utan pilla loss ett hörn och försiktigt rulla av det parallellt med hudytan.

Efter du tagit bort plasten ska du genast tvätta tatueringen ren från sårvätska och färgrester. Använd en mild tvål och ljummet vatten. Badda torrt med ren handduk. Låt lufttorka några minuter och massera försiktigt in ett tunt lager salva. Använd bara den salva din tatuerare rekommenderar.

Tvätta tatueringen morgon och kväll, eller vid behov. Smörj tatueringen försiktigt med ett tunt lager salva tre, fyra gånger per dag, eller då den börjar kännas torr. Ta inte för mycket. Generellt är det bättre att smörja för lite än för mycket.

Efter några dagar bildas en tunn sårskorpa som sedan krackelerar och börjar flagna. Det kan ibland se ganska märkligt ut, men är helt normalt. Fortsätt smörja till dess all skorpa flagnat av. Det brukar ta fem till tio dagar.

Klia absolut inte på tatueringen och pilla inte bort några skorpor. Det kan resultera i infektioner, färgbortfall och fula ärr som kan vara mycket svåra att göra något åt. Undvik solarier, bassängbad, bastu och träning som innebär att din tatuering kommer i närkontakt med andra människor. Undvik rörelser som gör att du känner att det “sträcker” i tatueringen. Se upp med kläder och smycken som kan skava.

När skorpan lossnat kommer du ha en tunn, nästan pappersaktig, hud över din tatuering. Den ersätts under loppet av tre till fyra veckor med normal hud. Under tiden ska du vara försiktig med sol. Du kan nu smörja med vanlig hudkräm om du vill. Först nu när huden är fullständigt återbildad, dvs efter cirka en månad, ser du det helt färdiga resultatet.

Kortfattat:

Reguljärt plastförband: 2-24 timmar.
Tegaderm: 2-72 timmar.
Tvätta händerna och tvätta tatueringen. Badda torrt. Smörj.
Tvätta 2 ggr/dag eller vid behov. Smörj 3-4 ggr/dag. Tunt lager.
Klia inte, pilla inte, ingen sol, bastu, poolbad eller kontaktsport.
Skorpan lossnar på 5-10 dagar. Helt utläkt efter 4-5 veckor.

FAQ

Har ni drop-in?
Nja, i mån av tid. T ex vid hastiga avbokningar kan det hända att vi har nån timme över, men det är inget att räkna med. Generellt är vi fullbokade hela dagarna, så säkrast är alltid att boka en tid.
Hur funkar det med tidsbokning och deposition?
Vi tar inga bokningar för nya projekt via mail eller telefon. Vi vill att du kommer in till oss och bokar din tid. Detta eftersom vi gärna pratar med dig så att vi kan bilda oss en klar uppfattning om vad det är du vill göra. På så sätt blir det lättare för oss att beräkna tidsåtgång och pris. Ta gärna med referensmaterial om du har.

Bokning är bindande och du lämnar en handpenning på minst 500 kr, som sedan dras av på slutpriset. Om du ångrar dig eller inte dyker upp på utsatt tid behåller vi depositionen. Vill du däremot ändra din bokning går det så klart bra, så länge du hör av dig senast två arbetsdagar före.

Vill du boka men inte bor i Skåne är det ok att ringa. (OBS! ENDAST om du bor utanför Skåne)
Hur är det med alkohol och droger?
Vi lägger oss inte i vad du gör på fritiden, men du får absolut inte ha druckit alkohol eller tagit droger i samband med tatueringstillfället. Det är heller inte särskilt kul att bli tatuerad bakfull.

Alkohol efter tatueringstillfället påverkar inte läkningen nämnvärt, så det är helt okej att fira lite efteråt.
Jag har aldrig tatuerat mig och är supernervös.
Det är helt okej att vara nervös. Prata med oss så guidar vi dig genom processen och förklarar vad som händer och vad vi gör, det brukar hjälpa. Vi lovar att svara på alla frågor du kan tänkas ha och att göra vårt yttersta för att du ska få en så bra och bekväm upplevelse som möjligt.

Säg till omedelbart om du mår dåligt eller känner dig yr, så tar vi en paus och pysslar om dig.

Ett tips är att vara mätt, utvilad, frisk och att inte ha fem kompisar med sig som moraliskt stöd. De kommer bara göra dig mer nervös. Vi lovar!
Jag vill täcka över/fixa till en gammal tatuering. Funkar det?
Kom in till oss så tittar vi på vad det är du har och vad du vill göra med det. Vi kan lösa det mesta med förvånansvärt bra resultat!
Jag är superallergisk/har en hudsjukdom/annat. Vad gör jag?
Prata med din läkare! Vi kan inte göra kvalificerade medicinska riskbedömningar. Om din läkare avråder, avråder vi också.
Jag är vegan. Har ni vegansk färg?
Ja. Vi använder bara färg utan animaliskt ursprung och våra eftervårdsprodukter är också veganska. Självklart utan att göra avkall på kvaliteten.

Vi gör vårt allra bästa för att utesluta animaliska/miljöfarliga/djurtestade produkter i vår arbetsprocess. I vissa fall, t ex en del rengöringsprodukter, är det än så länge inte möjligt, men vi håller ögonen öppna efter djur- och miljövänliga alternativ som också håller måttet i relation till våra hygienkrav.
Kan jag betala med kort?
Nej, vi tar inte kort. Kontanter eller swish.
Kan jag lita på att det är rent?
Ja. Malört är godkänd av Miljö- och hälsoskyddskontoret och vi arbetar under strikt hygieniska förhållanden efter SRTs (Sveriges Registrerade Tatuerare) högt ställda krav. Vår personal fortbildas kontinuerligt i arbetshygien och infektionskontroll. Vi vågar påstå att vi ligger i den absoluta framkanten i Sverige inom detta område.

Är det något du undrar om våra hygienrutiner, fråga oss!
Kan jag tatuera mig på kvällstid?
I allmänhet inte.
Ooops. Jag försov mig.
Ring oss snarast möjligt så vi vet om du kommer eller inte.

Hör du inte av dig ger vi dig en akademisk halvtimme, men kommer debitera full timtaxa när du väl dyker upp. Blir du mer än en halvtimme sen förfaller din tid och din deposition.
Vad har ni för åldersgränser?
Du måste vara minst 18 år gammal för att få tatuera dig. Inga undantag görs, inte ens om du har målsmans tillstånd.

Vill du tatuera händer, ansikte eller hals måste du vara minst 25 år gammal. Ibland gör vi dock undantag om du redan har tatueringar på dessa områden.
Vad kostar en tatuering? Kan jag maila om pris?
Vårt minimipris är 1000 kr, vilket är att betrakta som en framkörningsavgift. I allmänhet debiterar vi 1500 kr per timme.

Vi kan inte lämna prisförslag via mail eller telefon. Har du en seriös förfrågan, kom in till oss så hjälper vi dig med glädje. Ta gärna med dig referensbilder så att vi har något att arbeta med.
Vad ska jag tänka på innan jag tatuerar mig?
Tatuera dig inte om du är sjuk, hungrig, trött eller bakfull. Se till att ha kläder som tål lite blod- och färgfläckar. Om du är nervös, ta inte med alla dina vänner som moraliskt stöd. De kommer bara att stressa dig onödigt mycket.